Objavte čaro Kalvárie na Potulkách mestom

09.11.2013 Banská Bystrica

Nenechajte si ujsť čaro magickej hory Urpín a jedinečnú atmosféru Kalvárie v novembrovom dušičkovom období, keď si pripomíname všetkých našich blízkych. Novembrové potulky začnú na tradičnom mieste v netradičnom čase – tentokrát o 13.30 hod.

Na novembrových potulkách si na svoje prídu predovšetkým záujemcovia o históriu banskobystrickej pýchy - Kalvárskej hory Urpín. Na pamätnom symbole nášho mesta budú mať návštevníci možnosť navštíviť Kostol povýšenia sv. Kríža, nahliadnuť do kláštora Bosých karmelitánov a po skončení podujatia sa zúčastniť aj na svätej omši v samotnom kostolíku na Kalvárii so začiatkom o 15.00 hod. Sprievodkyňa Lýdia Bulíková bude informovať o usadení rádu Jezuitov, ich pôsobení a vplyve na život obyvateľov mesta, ako aj o výstavbe kostola Františka Xaverského, ktorý sa neskôr stal katedrálnym kostolom.

V úvodnej časti sa potulky presunú k Diecéznemu centru Jána Pavla II. Cez Štefánikovo nábrežie poputujú na úpätie Urpína, kde bude sprievodkyňa hovoriť aj o histórii vzniku a budovaní Kalvárie i samotnom vrchu Urpín – symbole mesta, ktorý neodmysliteľne patrí k Banskej Bystrici.

Pri novostavbe kláštora porozpráva predstavený rádu Bosých karmelitánov o živote a fungovaní samotnej rehole. Rehoľníci tohto rádu zároveň vykonávajú duchovné služby v Duchovnej správe – Kalvária a starajú sa o ochranu jej rekonštruovaného areálu. Svoju novembrovú púť potulky zakončia rozprávaním o vzniku banskobystrickej diecézy a o pôsobení niektorých biskupov.

Názov akcie: POTULKY MESTOM
Termín: nedeľa 10. 11. 2013
Čas: 13:30 hod.
Téma: „Kalvárska hora Urpín“
Sprievodkyňa: Lýdia Bulíková
Miesto stretnutia: Námestie SNP pri Mariánskom stĺpe


Poplatok:
2 €, deti do 12 rokov v sprievode rodičov bezplatne

Barbora Winterová
tlačová tajomníčka mesta Banská Bystrica
 

Vyberte región